In gesprek met…..

Michel van Ballegooijen, jarenlang sponsor van het Zeeheldenfestival en eigenaar van Kemper fietsen, gevestigd aan de Waldeck Pyrmonthkade 454 in Den Haag.

Hoe lang ben je al eigenaar van deze zaak?

Ik ben nu 14 jaar eigenaar van Kemper Fietsen. In januari 2010 was de overname en zijn we tevens hiernaartoe (Waldeck Pyrmonthkade) verhuisd. Daarvoor werkte ik bij Jan Kemper en hij is de laatste Kemper waar de naam vandaan komt. We verhuisden toen vanaf de Piet Heinstraat, waar we een hele smalle winkel hadden die van de Piet Heinstraat naar de Elandstraat liep. We verkochten daar voornamelijk vouwfietsen. Door de nieuwe locatie zijn we veel meer andere segmenten gaan verkopen. We verkochten altijd al stadsfietsen, elektrische fietsen en nog wat andere segmenten, maar dat was allemaal heel kleinschalig. We hadden er gewoon de ruimte niet voor en op de nieuwe locatie is dat er allemaal bijgekomen. Ooit zijn we begonnen met de opa van Jan Kemper in de Trompstraat. Daar hadden ze twee locaties. Later ging de zaak over op de vader van Jan Kemper. Toen werd het pas echt een fietsenwinkel zoals we die nu kennen met voornamelijk reparaties en wat verkoop van nieuwe fietsen. Lang geleden, in de jaren 30 en 40 was het meer bakfietsverhuur voor bijvoorbeeld verhuizingen. Ik woon zelf ook sinds een paar jaar in het Zeeheldenkwartier in de Prins Hendriksstraat. Ik heb vanuit mijn huis een doorgang naar de winkel. Niet met toeval natuurlijk; ik heb het huis daarop gekocht. Via het binnenplaatsje kan ik zo doorsteken naar mijn huis en zo hoef ik eigenlijk nooit meer naar buiten. Ik ben trouwens ook geboren in het Zeeheldenkwartier en woonde in de 2e De Riemerstraat op nummer 71 met mijn ouders. Later heb ik nog in Laak gewoond. En nu dus weer hier.

Kort en bondig; hoe zou je je bedrijf kort beschrijven?

Door de markt, met name de komst jaren geleden van internet, en het bewustzijn van mensen wat iets kost, is service en nazorg na de aankoop van een fiets heel belangrijk geworden. Daar ligt de focus op bij ons. We willen de mensen achteraf zo goed mogelijk helpen als er garantiekwesties zijn of als er sowieso wat na gesteld moet worden. Vandaar dat we altijd standaard een jaar service bij iedere fiets geven. Dat is één van onze belangrijkste pluspunten ten opzichte van willekeurige andere verkopers.

Wat zijn de belangrijkste drie producten van je bedrijf?

De vouwfietsen zijn van oudsher altijd ons specialisme. Dus al vanuit de kleine winkel in de Piet Heinstraat. Met name het merk Bromptom is sinds het begin één van de belangrijkste merken. Stadsfietsen is heel groot geworden op deze locatie, maar elektrische fietsen is ons belangrijkste product geworden. Vanuit de geschiedenis hebben we een speciale verbinding met vouwfietsen.

Wat is je connectie met het Zeeheldenfestival?

Het begon al op de basisschool, de Groen van Prinstererschool in de Spiegelstraat. Op woensdagmiddag traden we op het podium met de klas op. Volgens mij heb ik ook een keer gezongen, maar het is natuurlijk al lang geleden. De school was heel betrokken. Als puber had ik andere interesses en wilde ik naar de discotheek. Toen kwam ik een paar jaar niet meer, maar daarna sloeg ik geen jaar meer over. Zeker niet toen ik hier weer kwam wonen.

Je bent al een hele tijd sponsor. Wat was je motivatie om het Zeeheldenfestival te sponsoren?

Ik vind het gewoon een ontzettend leuk festival dat de wijk een stuk rijker maakt. Het festival is erg belangrijk voor het Zeeheldenkwartier. Ik vind het moeilijk in te schatten of het voor Kemper een financieel voordeel heeft als we sponsoren, maar ik vind het belangrijk dat initiatieven zoals het Zeeheldenfestival er blijven.

Waarom zouden onze lezers juist voor Kemper fietsen moeten kiezen? Wat onderscheidt je van je concurrenten?

Andere fysieke winkels snappen ook dat service belangrijk is. Maar het belangrijkste verschil is toch wel dat wij het als team samen gezellig hebben. De sterke band van het team is een belangrijk aspect en dat straal je dan ook uit naar de klant. Daarom vind ik het belangrijk om de sfeer onderling goed te houden. Je hoeft dan weinig moeite te doen om naar de klant ook net zo vrolijk te blijven.

Wat zou je bij onze lezers onder de aandacht willen brengen? Heb je nog leuke aanbiedingen, acties of een vacature?

Ja, we hebben zeker nog een aantal leuke aanbiedingen. E-bikes met name, want de oude modellen zijn nu in de opruiming. Op dit moment krijg je bij sommige e-bikes 25% korting dus dat kan zeer interessant zijn. En een ervaren fietsenmaker kan ik altijd gebruiken. We hebben het nu niet slecht qua bezetting, maar het kan altijd beter.

Wat kan je eventuele potentiële sponsors meegeven waarom het goed is het Zeeheldenfestival te sponsoren?

Denk bij het sponsoren niet alleen aan het financiële belang. Dat financiële aspect komt vanzelf op het moment als de wijk gezond blijft. Als mensen hier willen wonen dan heb je automatisch meer klandizie. Je kunt al vanaf 200 euro sponsoren en als we dat met z’n allen doen, kan het festival mooi blijven bestaan. Het sponsoren is natuurlijk ook in het belang van het Kemper-team. We gaan meestal de vrijdagavond met z’n allen naar het festival. We worden dan door het Zeeheldenfestival altijd goed voorzien van de drankjes en wat te eten. Dat voelt wel als een VIP-ervaring.

 Wil je nog iets anders kwijt aan de mensen die dit interview lezen?

Het Zeeheldenfestival is ook bijzonder omdat je er met kinderen heen kan, dus kom vooral ook in de middagen. Desnoods sluit je het voor de avond alvast af met een borreltje. Je kunt er natuurlijk ook ‘s avonds een feest van maken; er is voor iedereen wat te doen. We hopen allemaal op mooi weer, want dat maakt het alleen maar feestelijker. Kom vooral met het hele gezin. De laagdrempeligheid van even een uurtje na je werk is geweldig. Het is gratis en je zit nergens aan vast. Je kunt vier dagen komen wanneer je wilt.

Ook sponsor worden?

Wil je ook sponsor worden? Vul je gegevens in op de sponsorpagina, dan nemen wij contact met je op om te vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk alle sponsors en partners